V obchodech, zejména ve větších supermarketech, jako je Tesco, Lidl najdete v zeleninových chladničkách krabice s připravenými klíčky.
Hlavní rozdíl mezi nimi a těmi doma je jeden, ale velmi významný – kvalita.
Klíčky v obchodech mají obvykle nižší kvalitu než klíčky pěstované doma, protože:
- nemají přístup ke slunečnímu záření– jejich rozsáhlá vegetace se často provádí ve zcela zatemněných halách, což výrazně snižuje množství vitamínů a živin, které obsahují
- jejich dodání do skladu vyžaduje přepravu a skladování– jsou tak vystaveny rychlým změnám teploty a znečištění
- mají obal– je to často plastová krabice nebo fólie, která neumožňuje přístup na čerstvý vzduch a podporuje rozvoj plísní
- jsou špatně uloženy– zralé klíčky by měly stát v lednici; v obchodech je to jiné, viděl jsem klíčky uspořádané mimo jiné zeleniny na polici obchodu
- během skladování nejsou zavlažovány– je třeba si uvědomit, že při skladování v lednici klíčky dále rostou pomaleji, než v teple, proto by se měly opláchnout jednou denně, aby zůstaly řádně hydratované a vyživované
- mohou obsahovat přípravky proti plísním– stává se, že klíčky jsou ošetřovány speciálními přípravky zabraňujícími vzniku plísní, což znamená, že mohou být prodávány déle
- jsou mnohem dražší– rostoucí klíčky samy o sobě jsou mnohem levnější