Mnozí si určitě pokládají otázku, proč pěstovat semínka na klíčení a jíst zdravé klíčky?. Dnes vám na tyto otázky odpovíme.

Cenný zdroj živin

Rostliny (microgreens) ve stadiu klíčení obsahují nejvíce bílkovin, vitamínů, minerálů, enzymů, DNA, RNA a dalších zdravotně prospěšných látek – až o 100% více než semena a až 1400% více než dospělá rostlina.

Dobrá stravitelnost

Během klíčení dochází k mnoha enzymatickým procesům – komplexní látky nahromaděné v semenech se rozkládají na jednoduché a snadno stravitelné sloučeniny, tj. Proteiny – na aminokyseliny, škrob – na jednoduché cukry, tuky – na mastné kyseliny a glycerol.

Díky tomu naše tělo nemusí používat své enzymy k jejich trávení, může je používat rychleji pro své vlastní účely.

Ekologické zemědělství

Vše, co potřebujete k pěstování klíčků, jsou: semena, voda, světlo, vzduch a správné místo. Nevyžadují půdu, používání hnojiv, pesticidů a jiných přípravků na ochranu rostlin.

V tomto ohledu jsou lepší než jakákoli zelenina dostupná v obchodě, dokonce i ta, která pocházejí z ekofarmy. Můžete si být jistí, že jste je vypěstovali sami.

Svěžest

Klíčky jíte, když jsou dostatečně zralé (po 4-7 dnech růstu v závislosti na druhu). Můžete je jíst okamžitě, nebo je vložit do ledničky v uzavřené nádobě, kde vám vydrží až 14 dní. Nezapomeňte každý den opláchnout.

Nemusejí ležet na policích po dlouhou dobu, v chladírnách a skladech (jako je zralá zelenina), takže neztrácejí svou hodnotnou nutriční hodnotu.

Různé druhy

Výběr semínek na klíčení je tak velký, že si určitě najdete něco pro sebe. I když nemáte rádi zelené. Některé mají velmi jemnou, málo výraznou chuť (např.  Vojtěška ), jiné jsou o něco ostřejší (např.  Ředkvičky , Pískavice ).

Pokud máte potíže s rozhodnutím, které z nich zde vyzkoušet, použijte připravené směsi osiva. Jsou vybírány tak, aby klíčily současně a jejich chutě se dobře mísily.

Bezproblémové šlechtění

Můžete je pěstovat všude. K tomu nepotřebujete zahradnické vášně a speciální dovednosti. Dokonce i děti (dostatečně velké na to, aby si vzpomněly na zalévání) zvládnou klíčení semínek.

Čas

Zralé klíčky můžete jíst po 4-7 dnech, bez ohledu na roční období. Ve srovnání s dospělými rostlinami, které často vyprodukují jednou za sezónu, to výrazně zvyšuje produkci.

Rozmanitost v kuchyni

Obzvláště důležité v zimě a brzy na jaře, když máme čerstvou zeleninu, stejně jako pro medicínu.

Můžeme jíst syrové klíčky, pít ve formě koktejlu, vařit, dusit na pánvi v čínských pokrmech,vyrábět sendvičové pomazánky a přidávat kamkoli chceme.

Šetří životní prostředí

Pěstování domácích klíčků je také velkou úlevou pro životní prostředí – neznečisťujete jej chemickými hnojivy a přípravky na ochranu rostlin, odpadá přeprava, skladování a balení do plastových krabic.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *