Kouzelná biomiska na klíčení semínek 

 

V zemi malé semínko,

spinká jenom malinko.

Když sluníčko zasvítí,

začne pěkně klíčiti.

Klíčí klíčí stále výš,

až poupátko uvidíš.

A pak z toho poupěte

nádherný květ vykvete.

 

Možná si říkáte, proč začínám zrovna takovou říkankou pro děti, a proto teď, když jsem vás zaujala, mohu pokračovat v tom, co vám chci sdělit o něčem skoro až zázračném – naší biomisce na klíčení semínek. 

Všichni jsme se už jako malé děti pokoušeli ať už ve škole, v nějakém kroužku nebo doma nechat naklíčit nějakou rostlinku, nejčastěji pravděpodobně luštěniny. Tehdy jsme k tomu potřebovali různé nádoby, ať už plastové misky nebo sklenice a pak jsme s pomocí vaty a vody čekali na zázrak a sledovali jsme, jak nám rostlinka pomalu roste, často jsme se nemohli dočkat ani několik týdnů… Pokud si chcete zavzpomínat na dětství, zasvětit své děti do základů zahradničení, nebo si prostě jen v pohodlí domova vypěstovat zdravé klíčky plné vitamínů a minerálů, neváhejte sáhnout po magické biomisce – sklízet budete dokonce už za pár dní, blesk je totiž její mladší brácha! Kromě toho není třeba chodit nikam do obchodu, což se zrovna v tomto období karantény hodí nejvíce. 

 

Pokud chcete mít doma parádní partu zdravých plodů, rozhodně čtěte dál – dozvíte se, jak toho docílit s úžasnou biomiskou. 

Je tedy na čase podívat se na naši biomisku více zblízka a zjistit, jak vlastně funguje a co všechno potřebujeme k tomu, abychom se s ní naučili pracovat. Vzhledem k tomu, že naklčení semínek tímto jednoduchým způsobem zvládnou opravdu i ti nejmenší, není třeba se čehokoliv bát – setkání s biomiskou je něco jako láska na první pohled – jednou ji vyzkoušíte a už ji nikdy nedáte z ruky! 

 

Zázračná biomiska je z průhledného plastu a má hned tři patra plus ještě jedno na odkapávání, což znamená více naklíčených semínek za krátkou dobu, než jste si kdy dokázali vůbec představit – můžete si klidně nechat naklíčit až 3 druhy semínek, je třeba ale myslet na to, že takové množství semínek je třeba zužitkovat, jinak by jich byla škoda. Jinými slovy, záleží na tom, jakou máte spotřebu, protože klíčky vydrží v dobře uzavřené nádobě v lednici 10-14 dní. Další dobrá zpráva je, že kromě biomisky samotné nic dalšího ke klíčení nepotřebujete. Nemusíte shánět žádnou vatu, vatové tamponky a podobné propriety, stačí čistě jen trocha vody, zároveň tedy nemusíte být ani žádní experti nebo vedoucí zahradnictví, abyste si doma udělali radost zelenou nádherou a ještě byli krásně zdraví a spokojení! 

 

Teď si tedy vysvětlíme postup, jak s klíčící biomiskou správně pracovat:

 

  1. Misku opláchněte, usušte ji a vyberte si semínka – máte na výběr dokonce z téměř dvaceti druhů semínek:

– fazole mungo

– slunečnice

– mladý ječmen

– řeřicha

– brokolice

– bílá hořčice

– červené zelí

– čočka

– pískavice

– rukola

– lucerna setá

– ředkvička

– pšenice

– cibule

– kedluben

– hrách

– brukev

– kadeřávek

– a různé směsi semínek

 

  1. Nejdříve postavíte dno.
  2. Umístíte první klíčící misku, pak regulátor průtoku a nasypete semínka. Je důležité dodržet poměr 30 % semínek na plochu, zvláště u těch menších semínek, jako je např. řeřicha. Pokud jich nasypete víc, je možné, že místo klíčení vznikne gelová hmota a nepodaří se to. 
  3. Pokud chcete nechat klíčit i další druh semínek, nasadíte další klíčící misku, opět regulátor průtoku a opět semínka.
  4. K zahájení klíčení je třeba si ohřát vodu tak, aby byla vlažná, zalít vrchní patro misky tak, aby byla voda kousek nad ventil (regulátor průtoku), pak zavřít víkem a nechat vodu protéct.
  5. Až voda proteče do odkapávací misky, je třeba ji vylít a tento postup opakovat dvakrát denně – ideálně ráno a večer – třeba společně s čištěním zubů.
  6. Nen dobré mít misku na přímém světle, raději spíše na tmavém, ale zase ne někde v zimě, aby semínka pěkně klíčila. 
  7. Teď už jen zbývá čekat na vaše semínka a poté si na nich pěkně pochutnat. 
  8. Až vám semínka vyklíčí, buď je ihned spotřebujte, nebo je dejte do uzavíratelné misky a uložte do lednice. 

 

Moje kolegyně v rámci testování biomisky zkoušela i jiný způsob klčení – nejprve je na 6 hodin namočila do vody, pak teprve dala do biomisky – klíčení nebylo o nic rychlejší, vyšlo to nastejno. Semínka začala klíčit hned druhý den a např. u ředkvičky sklízela semínka po 5 dnech. 

 

Proč je dobré klíčení semínek?

Už při přeměně semínka v klíček a výhonek můžeme pozorovat úžasnou změnu – najednou máme v ruce výhonky plné vitamínů, enzymů, bílkovin a minerálů, kromě toho ještě dobře chutnají! Každý z výhonků samozřejmě obsahuje rúzné vitamíny a minerály, proto je ideáln, když jich máme po ruce hned několik druhů a vypěstujeme si tak sami doma skvělou zdravou zahrádku plnou chutí a látek prospěšných pro naše tělo, které můžeme zužitkovat na spoustu způsobů. V neposlední řadě za ně nezaplatíme žádné velké peníze, vše je otázkou pár korun! Nyní mi musíte dát za pravdu, že vám vůbec nic nebrání v tom si tuto super biomisku pořídit a naopak se divíte, že už ji dávno nemáte doma! 

 

Teď vám dám ještě pár rad a tipů, jak tedy vzrostlé výhonky zužitkovat a na jaké různé způsoby tak do svého těla dostanete úžasné zdravé dobroty. Jako bonus vypadaj na talři zatraceně dobře, což potěší nejen food blogery, ale jednoduše každého, kdo si své jídlo rád naaranžuje a vyfotí třeba na Instagram 🙂 

 

Kam s klíčky?

Ani v tomto ohledu nemusíme vlastně nijak dlouho přemýšlet. Snad kromě dezertů je totiž můžeme „narvat“ v podstatě do čeho nás napadne:

– do nejrůznějších salátů podle chuti

– do smoothie

– do domácí pomazánky

– na posypání jídla na ozdobu

– jen tak na pečivo s máslem / žervé / lučinou / sýrem 

– do polévky místo krutonů (nejlépe do krémových polévek)

– jen tak na chuť na „zobání“ (není o mnoho lepší nasypat si do misky ke sledování filmu zdravé klíčky než mastné brambůrky? :-))

 

Každému zkrátka chutná něco jiného a hlavně, fantazii se meze nekladou a věřím, že se dá vymyslet ještě mnoho variant, jak si na výborných klíčkách pochutnat. Pro mě není problém jimi na různé způsoby obohacovat jídelníček klidně každý den a mrzí mě, že jsem na ně nenarazila už dávno, a to hned z několika důvodů! Kromě toho, že se cítím hned zas o něco více svěží, zdravější a veselejší, kdykoliv si některý z výhonků zakousnu, zároveň je opravdu zábavné si tu dobrotu opravdu sama doma vypěstovat. Konkrétně výhonky ředkvičky jsou chuťově snad ještě lepší, než ředkvičky samotné, mám na nich ráda tu svěží čerstvost, která jemně štípe na jazyku třeba na křupavém chlebíku s lučinou. Bez kouzelné biomisky už ani ránu! 

 

A že jste to vy, tady máte i můj vlastní recept na chutnou domácí pomazánku, kam neodmyslitelně patří:

 

Jarní klíčková pomazánka s fazole mungo

Právě nám začalo jaro, takže tahle pomazánka je na toto období úplně ideální, už proto, že je maximálně zdravá a velmi oblíbená i u těch nejmenších! 

Co na ní budeme potřebovat? 

 

– 250 g měkkého tvarohu

– asi 5 lžic zakysané smetany nebo bílého jogurtu

– sůl, pepř a případně další koření podle chuti

– směs klíčků (mungo, řeřicha, ředkvička, pískavice, rukola)

– podle chuti klidně i hrst na jemno nasekaného kopru

– na jemno nasekaná jarní cibulka (i na ozdobu)

 

Jak na to? 

Dobře rozmíchejte tvaroh se smetanou, aby vznikla jemná hmota. Osolte, dochuťe kořením a vmíchejte směs klíčků, kopru a jarní cibulky. Je dobré pomazánku uložit na nějakou dobu do lednice, aby se hezky vychladila a rozležela. Poté namažte nejlépe na čerstvé celozrnné pečivo. Přeji dobrou chuť! 

 

Co říct ke kouzelné biomisce na závěr? 

Kdybych tedy měla ještě vše v krátkosti shrnout, kouzelná biomiska je jedna z nejúžasnějších věcí, co jsem kdy osobně vyzkoušela, i proto, že opravdu nemusíte být nějaký velký odborník, abyste úspěšně sklidili svou „zahrádku“. Je to tedy jednoduchá, levná, úžasně zdravá a ještě doopravdy chuťově výborná záležitost pro všechny věkové kategorie, do města i na vesnici, pro jakékoliv roční období. Věřte mi, že jakmile biomisku vyzkoušíte, stane se součástí vašeho životního stylu a budete ji už jedině doporučovat dál a zkoušet nejrůznější kombinace rozličných druhů semínek na klíčení. Já vám mohu už jen popřát hodně štěstí při pěstování, hodně zdraví, které vám vaše zahrádka přinese a dobrou chuť! 

 

Neváhejte už ani chvíli a kouzelnou biomisku si objednejte, k dispozici je i s výběrem z bezmála 20 semínek. Už jste to udělali? Je nejvyšší čas! 🙂